De Bunte

Ede

De Bunte is een gebouw uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het ziet er ouder uit vanwege de bouwstijl die doet denken aan de jaren dertig. De locatie heeft echter een markant verleden. De geschiedenis van ‘De Stompekamp’ - het gebouw dat er eerder stond - gaat namelijk veel verder terug en het gebouw heeft enkele illustere voorgangers gehad. Het pand was zelfs een keer het doelwit van een waar volksgericht. De samenkomsten van het Leger des Heils in het koetshuis bij Huize Stompekamp zetten indertijd zo veel kwaad bloed bij de bevolking dat zo’n vijfhonderd Edenaren in 1890 het hek vernielden en het pand met straatstenen bekogelden.

De eerste villa werd in de negentiende eeuw gebouwd voor mevrouw Waller-Oyen, waarna de familie Knuttel zich er omstreeks 1880 in vestigde. Na de rel in 1890 verliet de familie Knuttel Ede en liet mr. A. Tielkemeyer de villa verbouwen. Hij voorzag het pand van twee puntige torens op de hoeken van de voorgevel en liet er een grote waranda omheen zetten. In de jaren dertig van de twintigste eeuw raakte het gebouw in verval en waren er plannen om op deze plek een nieuw gemeentehuis te bouwen. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog gingen deze plannen niet door en toen Tielkemeyer in 1940 uit Ede vertrok, werd het pand afgebroken. Het was uiteindelijk aannemer Van den Top die architect Rokus de Jong opdracht gaf om het huidige pand te bouwen, waaraan zowel zijn welstand als zijn professie af te lezen zou zijn. Getuigen hiervan zijn de schitterende glas-in-loodramen in het torentje. Ze zijn gemaakt door atelier De Nooy en Thunack uit Heelsum en tonen zowel hardwerkende, stoere ambachtslieden met grote handen als de opzichter of architect die met het schrift in de hand de werkzaamheden in de gaten houdt.

Naast de gele baksteen zijn in De Bunte (zoals het pand vandaag de dag genoemd wordt) een aantal andere bouwmaterialen gebruikt. Delen van de gevels, zoals de trappartij en de raam- en deuromlijstingen zijn uitgevoerd in natuursteen. De hal is uitgevoerd in Duitse kalksteen en Italiaans marmer. Het torentje heeft een koperen dak en op de schilddaken liggen leien.

Begin jaren zestig kocht Victoria Vesta (het huidige RVS Verzekeringen) het pand en bouwde de vleugel aan de voorzijde verder uit in dezelfde stijl als het gebouw. Hierdoor werd het pand twee keer zo groot als het was. Het monumentale complex is in de loop der jaren verbouwd tot een moderne, zakelijke kantoorlocatie, waarbij veel authentieke details bewaard zijn gebleven.
Alvis Vastgoed kocht het pand toen RVS Verzekeringen werd overgenomen door ING en voegde kunstzinnige elementen aan de buitenruimte toe. Kunstenaar Hans Pulles heeft lantaarns, deurbekleding en een toegangshek ontworpen.